Sosiaalisen median rooli verkkoviestinnässä on ollut jatkuvassa kasvussa, eikä sen osuus jatkossa ole ainakaan vähenemässä. Suurin syy miksi yrityksesi kannattaa markkinoida somessa, on se, että asiakkaasikin ovat jo siellä. Some tavoittaa hyvin massoja, mutta antaa avaimet myös hyvin kohdennettuun ja tehokkaaseen viestintään. Jos yrityksesi ei ole vielä somessa, kannattaa sitä vakavasti harkita. Alle listasimme muutamia kohtia miksi sosiaalinen media on niin tärkeä osa yritysviestintää ja mitä tulisi ottaa huomioon onnistuneessa some-viestinnässä.

5 hyvää syytä miksi kannattaa markkinoida somessa.

1. Edullisuus. Sosiaalinen media markkinointikanavana on edullinen vaihtoehto tavoittaa laajalti potentiaalisia asiakkaita. Some-kanaviin tilin perustaminen ja julkaisujen jakaminen on ilmaista. Jos haluat saada lisänäkyvyyttä julkaisuillesi tai tehdä maksettua mainontaa on hinta edullinen verrattuna perinteisiin mainonnan muotoihin.

2. Ohjaa liikennettä sivuillesi. Kun some-kanavaasi on saatu seuraajia ja tykkääjiä, voidaan heitä alkaa ohjaamaan verkkosivuillesi tai -kauppaasi. Tapoja tähän on monia. Some-kanavassa jaetut tarjoukset, kilpailut ja arvonnat lisäävät tuotteidesi ja sivustosi kiinnostavuutta. Sivustolle ohjaavien linkkien lisääminen on tärkeää, jotta asiakas pääsee helposti kiinnostuksen herättyä tutustumaan sivuihisi. Verkkokauppoja varten erilliset tuotejulkaisut ja sisäänheittäjä-sivut ovat myös oiva tapa kasvattaa myyntiä. Sosiaalisessa mediassa tehdyt jaot nostavat myös sijoitustasi hakukoneiden silmissä.

3. Palvele asiakkaitasi. Iso osa somen käyttäjistä odottaa nykypäivänä saavansa asiakaspalvelua mm. Facebookin kautta. Asiakas saattaa kysyä apua tai lisätietoa suoraan yksityisviestillä tai kirjoittaa palautetta uutisvirtaasi kaikkien nähtäville. Somessa nopea vastausaika tarkoittaa asiakkaalle vastaamista muutaman tunnin sisällä.

4. Kohdenna tehokkaasti. Useat some-palvelut tarjoavat tehokkaita kohdennustyökaluja yritysten käyttöön pientä korvausta vastaan. Viestisi voi kohdentaa esim. sijainnin, iän, sukupuolen, kiinnostusten kohteiden ja käyttäytymisen mukaan. Vaihtoehtoja on paljon. Kohdennettu mainonta on tehokasta, juuri siksi, että se tavoittaa ne henkilöt jotka ovat oikeasti kiinnostuneita toimialastasi.

5. Vahvista brändiäsi. Mielikuvat yrityksestäsi muodostuvat monen asian summasta. Tähän voidaan itse vaikuttaa yritysviestinnällä, mutta yhtä paljon, tai jopa enemmän, vaikuttaa muilta ihmisiltä kuullut mielipiteet. Some on kaksisuuntainen kanava, jossa yrityksesi voi itse vahvistaa brändiään viestinnällään ja puolestaan asiakkaasi voivat jakaa kommentteja ja antaa palautetta. Viestinnässä on oltava tarkkana, sillä huolimattomasti tehty julkaisu voi johtaa globaalin mainekriisiin. Toisaalta osuva julkaisu voi levitä kulovalkean tavoin asiakkaidesi välittämänä.  Muistathan että negatiivisia viestejä ei saa poistaa, vaan ne pitää hoitaa asiallisesti ja ystävällisessä hengessä – tämä antaa yrityksestäsi ammattimaisen kuvan.

Tunne asiakkaasi.

Se että sosiaalisessa mediassa jotkut yritykset saavat enemmän tykkäyksiä ja seuraajia kuin toiset, ei ole pelkkää sattuman kauppaa. Oman asiakaskuntansa tavoittamiseksi on tehtävä systemaattista työtä, jota analysoidaan ja kehitetään jatkuvasti. Verkkoviestintää suunniteltaessa asiakas on tunnettava hyvin, jotta häneen voidaan vaikuttaa halutulla tavalla. Ovatko sinun asiakkaasi kiinnostuneet sisustuksen uusista tuulista vai ovatko he enemmän teknistä porukkaa?

Julkaise riittävästi, älä pommita.

Julkaisutiheyttä kannattaa harkita tarkoin some-kanavasta riippuen. Facebookissa asiakkaat saattavat närkästyä, jos julkaisuja tulee enemmän kuin kaksi päivässä ja pahimmassa tapauksessa potentiaalinen asiakas lopettaa yrityssivusi seuraamisen. Yrityksestäsi kiinnostuneet käyttäjät kuitenkin odottavat riittävän usein julkaistua sisältöä, joten pitkät päivitystauot eivät myöskään ole hyvästä. Sopiva julkaisutiheys riippuu täysin valitusta kanavasta. Esimerkiksi Pinterestin käyttäjät ovat aktiivisia ideoiden etsijöitä ja heitä ei häiritse, vaikka pinnauksia tulisi yritykseltä yli viisi päivässä.

Mittaa ja analysoi.

Mittaaminen ja analysoiminen on kaiken A ja O. Minkään Some-kanavan kohdalla tulosten mittaamista ei jätetä koskaan markkinointikampanjan loppuun, vaan tulosten jatkuvalla analysoinnilla voidaan nopeasti reagoida ja sopeuttaa mainontaa. Tehokkaita seurantatyökaluja ovat palveluiden omat analytiikkatyökalut ja Google Analytics. Myös kolmannen osapuolen analytiikkatyökaluja some-kanaville on lukemattomia, joten jokainen löytää helposti tarkoitukseensa sopivimman. Verkkosivulle suoraan sosiaalisesta mediasta ohjautuvia kävijöitä on helppo seurata. On kuitenkin muistettava, että tämä ei ole koko totuus.  Somen kautta sivuillesi voi ohjautua myös epäsuorasti kävijöitä. Asiakkaasi on ehkä nähnyt julkaisujasi Instagramissa ja jälkeenpäin hakeutunut itse suoraan sivuillesi.

Tässä vain muutamia asioita, joita kannattaa punnita suunnitellessasi yrityksesi somemarkkinointia. Jos sinulla on kysyttävää tai tarvitset apua somen kanssa – ota yhteyttä!